De AI boot gemist?

De AI boot gemist?

De impact van AI en cybersecurity op het mkb

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) ondergaat de IT-wereld een ingrijpende transformatie. Maar wat betekent dit voor jou als mkb-ondernemer? Is AI nog toekomstmuziek, of loop je achter als je er nog niet mee aan de slag bent gegaan? CEO Barry Wissink en Product Manager Cloud & Security Thijs Paree van Hallo bespreken deze vragen. Daarnaast gaan ze in op het toenemende belang van cyberveiligheid, een onderwerp dat elke dag relevanter wordt.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door KPN.

Digitale assistent

Een onmiskenbare trend in de IT-sector is de opkomst van kunstmatige intelligentie. Binnen het mkb wordt AI echter nog maar beperkt toegepast, deels door een gebrek aan kennis en deels door onzekerheid over de implicaties. Zal AI bijvoorbeeld in de toekomst banen overnemen? Dit zijn begrijpelijke zorgen, erkennen Barry en Thijs. Toch zien zij AI vooral als een kans voor ondernemers. “AI zal onze banen veranderen in plaats van vervangen,” zegt Barry. “Denk aan repetitieve taken zoals het uitwerken van notulen – die kan AI overnemen, zodat jij je kunt richten op de menselijke kant van je onderneming. Dat maakt je tijd waardevoller.”

Thijs voegt daaraan toe: “Dat vraagt wel om een andere manier van denken. Kennis paraat hebben wordt minder belangrijk; het komt er vooral op aan dat je AI de juiste vragen stelt. Bovendien is AI een lerend systeem, wat betekent dat controle essentieel blijft. Ik adviseer daarom altijd om het werk dat je door AI laat uitvoeren, goed te checken.”

Ken de gevaren

De afgelopen decennia is IT steeds meer verweven geraakt met ons dagelijks leven. Ook voor mkb-bedrijven is technologie inmiddels onmisbaar geworden. Toch wordt het belang van een solide IT-infrastructuur nog vaak onderschat. Dit geldt ook voor de risico’s van cyberaanvallen, stelt Barry. “Vraag jezelf als ondernemer eens af hoe lang je bedrijf kan functioneren als de IT-systemen uitvallen of als je geen toegang meer hebt tot je data. In veel gevallen zal de conclusie zijn dat IT bedrijfskritisch is; je kunt niet zonder. Veel ondernemers denken dat een cyberaanval hen niet zal treffen, maar als het gebeurt, kan de impact enorm zijn.”

MKB als target

Dit onderstreept de noodzaak om je onderneming goed te beveiligen tegen cyberdreigingen. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar zeker ook voor het mkb. Mkb-bedrijven zijn vaak een schakel in de toeleveringsketen van grotere ondernemingen. Cybercriminelen richten zich daarom eerst op kleinere bedrijven om uiteindelijk schade aan de grote spelers toe te brengen. Thijs legt uit: “Hackers dringen bijvoorbeeld binnen bij toeleveranciers om gevoelige informatie te stelen of een tussenleverancier te hacken, waardoor de hele toeleveringsketen stilvalt. Hierdoor kunnen klanten niet meer leveren en raken bedrijfsprocessen verstoord.” Dit maakt duidelijk dat ook mkb-bedrijven een aantrekkelijk doelwit vormen voor cybercriminelen.

Verklein de risico’s

Om cybercriminaliteit te bestrijden, heeft de Europese Unie de NIS2-richtlijn ingevoerd. Deze regelgeving verplicht grote bedrijven om inzicht te hebben in hun leveranciers en hun werkwijzen. Dit betekent dat ook toeleveranciers hun IT-beveiliging goed op orde moeten hebben. Nog een reden voor mkb-ondernemers om hiermee aan de slag te gaan. Maar waar begin je?

“Een goed startpunt is Secure7,” adviseert Thijs. “Dit is een set van zeven maatregelen waarmee je het risico op cybercriminaliteit aanzienlijk kunt verkleinen. Een IT-leverancier kan helpen om dit op de juiste manier te implementeren.” Barry benadrukt: “Natuurlijk vraagt dit om een investering, maar de gevolgen van niets doen kunnen groot zijn. Cybersecurity zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als een brandverzekering, ook al hoop je beide nooit nodig te hebben.”